More by Werkplaats Voor Architectuur
© mimoa
More landmark projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More park projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More cemetery projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More projects in Leuven
© mimoa© mimoa© mimoa
More from Kris_Leenders
© mimoa© mimoa© mimoa

Diestseveld Park Cemetery

1 rating
log in to rate!
Werkplaats Voor Architectuur, Ontwerpbureau Pauwels
 
location Leuven
function cemetery, landmark, park
contributed by Kris_Leenders

The serenity of a cemetery and the liveliness of a residential area combine in this project. The orthogonal grid of grave-gardens is sliced through by a diagonal alley, an oval walkway and a twisting bicycle route. A playground makes the transition from cemetery to residential area. Two buildings are set into the grid. A modest building forms one of the walls surrounding the forecourt. Along with the reception desk, it houses offices, workshops and sanitary facilities. Its large canopy shelters waiting visitors. A square concrete building offers mourning relatives and friends a space for contemplation. Once crossed the pond in which the building stands, they find themselves cut off from the outside world for a while. The only thing left is light, concentrated in a ribbon just above the floor and under the roof, reflected in the pond, determined by time, season and weather. The building serves as a landmark as well, even at night, when its reverse pyramidal roof is lit from the inside.

 

RSS
(0)
Comments
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
Diestseveld Park Cemetery
Address
Diestsesteenweg 504
Belgium
http://www.leuven.be/diestseveld
Project is public!
Opening hours cemetery: 24/7 - reception desk: during office hours - contemplative space: at funerals only
How to get there? from Leuven Station, take bus 370, 373 or 374 (direction Diest, Assent or Tielt), get off at Klooster (200 m from the cemetery)
Completion 6- 2001
Main designer, ArchitectWerkplaats Voor Architectuur
Landscape architectOntwerpbureau Pauwels
structural engineerMarcel Lavreysen
Client City of Leuven
 
Project ID 1185
Latitude/Longitude 50°53'11N 04°44'36E
Contributed by Kris_Leenders
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT