More by Eero Saarinen
© mimoa© mimoa© mimoa
More auditorium projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More university projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More projects in Cambridge
© mimoa© mimoa© mimoa
More from thom
© mimoa© mimoa© mimoa

Kresge Auditorium

1 rating
log in to rate!
Eero Saarinen
 
location Massachusetts, Cambridge
function auditorium, university
contributed by thom

Kresge Auditorium was designed by Finnish architect Eero Saarinen. It is located opposite the MIT Chapel on the Kresge Oval. The pair of buildings were designed to define MIT's social cohesion. The Auditorium was designed for formal events and the chapel was designed for marriages and memorial services with the oval in between as a public space for civic events. The auditorium has an elegant copper-clad roof which springs from the ground at three points with sheer glazed walls that fill in the arches created by the form of the roof. These sheer glazed walls offer views into the lobby and out onto the green. The roof was constructed as a thin-shell structure of concrete which was an innovative building technique at the time of construction. The building contains a concert hall which can seat 1226 people and a small theatre with 204 seats, rehearsal rooms, dressing rooms, offices, bathrooms and lounges. The domed roof allows the interiors to remain column free.

 

RSS
(0)
Comments
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
Kresge Auditorium
Address
Massachusetts Ave 48
United States
http://web.mit.edu/campus-activities/www/html
/kresge.html
Project is not public!
How to get there? The building is located on the MIT Campus. Take the Red Line subway to Kendall Stop. Parking is available on campus.
Completion 1955
ArchitectEero Saarinen
 
Project ID 3487
Latitude/Longitude 42°21'29N 71°05'42W
Contributed by thom
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT